• Upeita hiekkarantoja
  • Historiallinen kaupunki
  • Herkullista ruokaa

Gdansk on historiallinen kaupunki Puolassa Itämeren rannikolla. Se on Puolan suurin satamakaupunki, ja sen ympäristössä asuu 400 000 ihmistä. Gdansk on ihastuttava lomakaupunki, josta tekee vielä paremman se, että se ei ole vielä kovin tunnettu turistikohde. Itse kaupunki on täynnä ihastuttavaa arkkitehtuuria, kävelykatuja, ravintoloita ja terasseja, joissa nauttia kesäilmasta. Gdanskin vanha kaupunki on yksi Euroopan suurimpia, ja siellä on yhä paljon rakennuksia keskiajalta, jolloin Gdansk kuului Hansaliittoon.

Lomamatkalla Gdanskiin kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, sillä sen ympäristö on täynnä mitä ihastuttavampia kohteita pikku retkille. Itämeren rannikolla on kilometreittäin koskemattomia hiekkarantoja, joilla voi nauttia rantaelämästä luonnon keskellä. Niillä, jotka elivät kommunismin aikaan, saattaa olla huono kuva Puolasta, joka silloin olikin erittäin köyhä, ja sen kaupungit olivat mustuneita raskaan teollisuuden päästöistä. Nykyisin Puolassa ajat ovat paljon paremmin, mikä näkyy esimerkiksi Gdanskin täysin puhdistetussa ja kunnostetussa keskustassa.

Autolla liikkeelle

Gdanksissa on lentokenttä, jonne pääsee lentämään suoraan Helsingistä muun muassa Finnairilla tai Turusta halpalentoyhtiö WizzAirilla. Lentokenttä on vain noin viidentoista kilometrin päässä. Sieltä voi vuokrata auton muun muassa yhtiöiltä Sixt, Europcar ja Hertz. Auto voidaan vuokrata myös Gdańsk Główny -rautatieasemalta, joka on kaupungin pääasema. Gdansk ei ole mikään suurkaupunki, joten liikenne on rauhallista ja sujuvaa. Kaupungissa on runsaasti hotelleja ja muita majapaikkoja, mutta auton vuokratessa voi myös yöpyä kaupungin ulkopuolella.

Erinomainen yöpymispaikka Gdanskin matkalla on Sopot, joka on historiallinen rantakaupunki noin kymmenen kilometrin päässä. Siellä on runsaasti upeita majoitusvaihtoehtoja, jotka mahdollistavat aamu- ja iltauinnin meressä ennen päivän varsinaista ohjelmaa. Sopotissa on myös runsaasti ravintoloita, kahviloita ja pubeja, joten siellä voi nauttia merestä, pikkukaupungin tunnelmasta ja ulkonaolosta päivän kiertelyn jälkeen. Illallisen jälkeen voi tehdä vielä kävelyretken rannalla, nauttia kesän valoisista öistä ja jopa käydä yöuinnilla, jos sää sallii.

Rantaelämää

Gdansk on melkein Itämeren rannalla, joten jos vaan ilma suosii, sieltä pääsee autolla hiekkarannalle yhdessä hujauksessa. Autoon voi pakata mukaan kylmälaukun, eväät ja juomat koko päiväksi, jolloin ei ole riippuvainen rantabaareista tai kahviloista. Autolla voi ajella rannikkoa pitkin ja katsastaa rannan toisensa jälkeen kunnes löytää itselle mieluisan. Itämeren rannoilla hiekkaranta jatkuu kilometritolkulla, joten sieltä aina löytää palasen koskematonta rantaa. Alla on muutamia tunnettuja rantoja Gdanskin lähettyvillä.

  • Sopot
  • Jelitkowo
  • Brzeźno

Vanha kaupunki (Stare Miasto)

Kun haluaa tutustua Gdanskiin itseensä, kannattaa ensiksi suunnata sen vanhaan kaupunkiin eli Stare Miastoon. Se on yksi Euroopan suurimpia vanhoja kaupunkeja, ja vaikka osa sen rakennuksista on uudelleen rakennettuja, vanha tyyli on säilytetty yhtenäisenä. Vanha kaupunki on täynnä upeita vanhoja rakennuksia, terasseja, kauppoja, kahviloita ja ravintoloita, joten siellä sujuu montakin päivää nautinnollisesti kävellen ympäriinsä, ostoksia tehden, ottaen valokuvia, istuen katselemassa ihmisiä ja nauttien herkullisesta ruoasta sekä paikallisten panimoiden oluista.

Wisłoujścien linnake ja Westerplatte

Wisłoujścien pyöreä punatiilinen linnake on perua 1300-luvulta. Sen paikka meren äärellä Vistula-joen rannalla takaa sen, että sieltä oli mahdollista nähdä kaikki laivat, jotka pyrkivät lähelle Gdanskia. Linnoitukseen pääsee sisälle kymmenestä kuuteen toukokuusta syyskuun loppuun. Noin kilometrin päässä sijaitsee Westerplatten alue, jossa toisen maailmansodan ensimmäiset laukaukset ammuttiin. Sen muistoksi paikalle on pystytetty monumentti sekä pieni museo, jossa käydään yksityiskohtaisesti läpi tapahtumat, jotka johtivat sodan syttymiseen ja Puolan valtaukseen.

Muuta nähtävää historian ystäville

Gdansk itsessään huokuu historiaa tavalla, johon harva toinen kaupunki kykenee. Mutta alueella on myös huippuluokan museoita, joissa voi eläytyä ja tutustua tärkeimpiin 1900-luvun tapahtumiin, jotka muokkasivat Puolaa. Toisen maailmansodan museo on yksi parhaita aiheelle omistettuja museoita maailmassa. Puolalle sota oli harvinaisen traaginen, sillä noin kuusi miljoonaa puolalaista kuoli sodassa, eli yksi viidesosa sen silloisesta asukasluvusta. Eurooppalaisen Solidaarisuuden Keskus puolestaan on museo, joka kertoo Solidaarisuusliikkeestä, ja kuinka se lopulta mahdollisti kommunismin kukistamisen Puolassa.

Päiväretkiä Gdanskista

Mierzeja Sarbskan luonnonsuojelualue on Itämeren rannalla, noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Gdanskista luoteeseen. Siellä upeat valkoiset hiekkarannat ja dyynit kohtaavat jylhän mäntymetsän. Metsä on loistavaa pyöräilymaastoa, joten kannattaa harkita pyörien vuokraamista, mutta siellä päivä kuluu mukavasti myös kävellen. Klukin kylä on hieman yli kahden tunnin ajomatkan päässä Itämeren rannalla. Siellä on ihastuttava kylämuseo, jonne on tuotu historiallisia taloja eri puolelta Puolaa. Myös Klukin ympärillä on runsaasti koskematonta luontoa.